Nyheter

EcoDataCenter ingår strategiskt partnerskap med Arctic Space Technologies

EcoDataCenter förser Arctic Space med datacentertjänster för att vidareutveckla företagets erbjudande inom kommunikationstjänster för satellitoperatörer. Samarbetet ger tjänsterna en grönare profil och ökad flexibilitet.  

Från vänster i bild: Felix Hessinger, Benjamin Fischer (vd Arctic Space), Anders Berglund (vd EcoDataCenter i Piteå)

Den ökade efterfrågan på kommunikationstjänster drivs av utvecklingen av Internet of Things, 5G, ett ökat internetanvändande och även vikten av klimatforskning. Kostnaderna för att bygga och använda satelliter för kommunikation har minskat, vilket skapar nya möjligheter för branschen. Satellitkommunikation har nyligen fått ett uppsving och är idag en växande marknad driven av många nya användare och ökande krav på prestanda. Arctic Space har ett mycket flexibelt och kundanpassningsbart erbjudande, som nu förbättras ytterligare genom samarbetet med EcoDataCenter.

EcoDataCenters nordliga läge på en hög latitud som ligger nära antennerna är en stor fördel. Denna närhet säkerställer en snabb anslutning och sänker latensen. Detta åstadkoms genom att ansluta satellitantenner (belägna vid en teleport) direkt till datacentrens infrastruktur. För att möjliggöra detta nya tjänsteerbjudande krävs en dedikerad direkt fiberanslutning mellan teleport och datacenter.

Trenden är ett ökat fokus på grönare data i kombination med en större efterfrågan på kompletta molnbaserade datacenterlösningar. EcoDataCenter är den perfekta samarbetspartnern för Arctic Space och tillför både ökad hållbarhet och säkrare datacentertjänster till Arctic Spaces erbjudande. Tillsammans bildar företagen ett starkt partnerskap, vilket också kan leda till en positiv utveckling av lokalsamhället.

”Rymdindustrin är stark i norra Sverige och vi är mycket glada över att samarbeta med en lokal innovativ verksamhet i Piteå. Detta är en strategisk möjlighet för EcoDataCenter att ge tillbaka till lokalsamhället.” – Anders Berglund, VD EcoDataCenter i Piteå

”Samarbetet med EcoDataCenter skapar en allt-i-ett hanteringsplattform för satellitdata som ger vårt erbjudande ökad hållbarhet och skalbarhet samtidigt som det minskar kostnaderna och förbättrar tillförlitligheten och säkerheten. För första gången i historien blir hanteringen av satellitdata helt koldioxidfri, och kunderna kommer att ha möjlighet att använda anläggningarna för EcoDataCenter och Arctic Space Technologies som en enda lösning för att få tillgång till och bearbeta deras satellitdata.” – Benjamin Fischer, VD Arctic Space.

“Samarbetet med Arctic Space är ett viktigt steg för EcoDataCenter, där vi tillsammans etablerar ett nytt segment på marknaden, där Piteå som plats erbjuder idealiska förhållanden. Detta stärker ytterligare vår marknadsposition som en grön och hållbar leverantör, vilket är ett av våra viktigaste långsiktiga strategiska mål.” – Lars Schedin VD EcoDataCenter.

Arctic Space Data Hub tillåter operatören att ansluta en satellitantenn direkt till sin hårdvara och programvara för behandling av data i ett datacenter. Genom att aktivera verklig realtidsbehandling utan fördröjning samtidigt som bandbredden och lagringskraven i nätverket reduceras så slkapas ett säkert, inkapslat system. Satellitoperatören bestämmer vilka data som lämnar lokalerna och vilka som stannar. Dessutom gör vi hanteringen av satellitdata nästan helt koldioxidfri. Datacentrets höga hållbarhetsnivå bidrar till att göra satelliter mer klimatvänliga. 

Presskontakt för mer information
Magnus Angermund, CMO, EcoDataCenter, 073 231 96 30, magnus.angermund@ecodatacenter.se
Sandra Nilsson, COO, Arctic Space Technologies, 076 781 71 21, sandra.nilsson@arcticspacetech.com

Om Arctic Space Technologies
Arctic Space Technologies är ett svenskt företag som grundades av ett internationellt team av ingenjörer. De erbjuder edgebaserad satellitkommunikation och virtuella lösningar för marksegmentet genom att stänga klyftan mellan datacenter och teleporter. Genom detta erbjuder Arctic Space Technologies en allt-i-ett-lösning för stor datahantering, kritisk satellitdrift och markstationstjänster. Arctic Space Technologies driver Arctic Space Data-Hub, en högteknologisk station för satellitkommunikation i Öjebyn, Sverige, med koordinaterna 65,4 ° N och 21,4 ° E. Bearbetning och tillförlitlighet i ett modernt datacenter. 

Om EcoDataCenter:
EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datacenter. Med innovativ design och världsledande teknik bygger vi datacenter för colocation, HPC och wholesale/hyperscale. Vår anläggning i Falun är ansluten till Falu Energi & Vatten och leder överskottsvärmen direkt tillbaka till värmeverket, där den används för uppvärmning eller produktion av förnyelsebart biobränsle (pellets). Anläggningen är designad för att vara så energisnål som möjligt och drivs helt med förnybara energikällor från Norrland. EcoDataCenter är ett bolag i snabb tillväxt som avser att växa ytterligare genom förvärv och byggnation av fler klimatpositiva datacenter. www.ecodatacenter.se

Om EcoDataCenter i Piteå
En datacenteranläggning i Piteå kommun, med tre datacenter i drift, F1, F2 och F3. F1 byggdes 1991 av Försvarsmaktens radiobyrå, FRA, som bedrev verksamhet på plats fram till 2001. F2 är byggt i en fastighet som tidigare användes för kontanthantering och erbjuder ett skalbart serverutrymme på upp till 10 000 kvm. Centret drivs av 100 procent förnybar vattenkraft från Luleälven – F2 har också den högsta säkerhetsklassen som en civil byggnad kan ha i Sverige. F3 byggdes och driftsattes under det sista kvartalet 2018.

Relaterade artiklar

Kontakta oss

Vill du ha mer information om våra tjänster eller boka ett besök på någon av våra siter? Skicka in dina kontaktuppgifter här så återkommer vi till dig med mer information. Välkommen till EcoDataCenter.