Nyheter

EcoDataCenter i Falun framtidssäkrar elförsörjning på 80 MW från förnybara energikällor

Tillsammans med Falu Energi & Vatten har EcoDataCenter säkerställt tillgång till 80 MW förnybar el till datacentret i Falun. Eltillgången möjliggör framtida expansion och utbyggnad av anläggningens kapacitet.  

I ett gemensamt projekt med Ellevio och Falu Energi & Vatten har EcoDataCenter investerat cirka 50 MSEK för att färdigställa tillförseln av elförsörjning till siten. Den säkrade tillgången till 80 MW medför att det nu är möjligt att bygga ut anläggningen till dess fulla kapacitet.

Datacentret är integrerat med Falu Energi & Vatten i en unik lösning för effektiv värmeåtervinning där överskottsvärmen från datacentret används för produktion av biobränsle. Givet att EcoDataCenter nu utökar kapaciteten kommer detta generera mer värme som kan nyttjas i fjärrvärmenätet.

– Att EcoDataCenter finansierar detta projekt och fortsätter utbygganden av anläggningen ser vi som mycket positivt för Falun. Detta möjliggör att vi i framtiden kan återvinna ännu mer överskottsvärme vilket gynnar såväl faluborna som miljön, säger Per Dahlberg, VD, Falu Energi & Vatten.

Den säkrade tillgången till förnybar energi stärker företagets erbjudande om hållbara datacentertjänster. Den ökade kapaciteten ger EcoDataCenter möjligheten att erbjuda såväl nya som befintliga kunder möjligheten att snabbt skala upp sina datacenterlösningar.

– Vi är mycket glada över det fina samarbetet med Falu Energi & Vatten. Tillsammans har vi säkrat viktiga förutsättningar för klimatet och framtiden. Nu kan vi växa och ge ännu fler företag möjligheten att välja hållbara datacentertjänster, säger Dan Andersson, VD, EcoDataCenter.

Presskontakt

Dan Andersson, VD, EcoDataCenter, +46 70 485 88 68
dan.andersson@ecodatacenter.se

Anders Fryxell, Sales Director, EcoDataCenter, +46 72 058 49 26
anders.fryxell@ecodatacenter.se

Per Dahlberg, VD, Falu Energi & Vatten, +46 23 77 49 75
per.dahlberg@fev.se

Om samarbetet

Samarbetet avser en förstärkning av kraftöverföringsnätet mellan Borlänge och Falun. Arbetet finansieras av EcoDataCenter och utförs tillsammans med Falu Energi & Vatten. Förstärkningen innebär ett stabilare elnät vilket i sin tur ger Falu kommun ökad energikapacitet samtidigt som EcoDataCenter genom den ökade elförsörjningen har möjlighet att expandera. EcoDataCenters tillväxt medför i sin tur att Falu Energi & Vatten kan återvinna mer överskottsvärme från datacentren.

Om EcoDataCenter

Med svensk innovativ design och världsledande teknik bygger och driver vi storskaliga datacenter för Colocation, HPC och Wholesale. Vårt erbjudande består av skalbara datacentertjänster med hållbarhet, säkerhet och prestanda i världsklass samt en mycket konkurrenskraftig Total Cost of Ownership. Vår ambition är att göra våra kunders IT-drift både säkrare och hållbarare än någonsin. Vår Main Site i Falun är världens första klimatpositiva datacenter. EcoDataCenter avser att växa ytterligare genom förvärv och byggnation av fler datacenter. Huvudägare är Areim. www.ecodatacenter.se 

Om Falu Energi & Vatten 

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 800 miljoner kronor per år och har cirka 215 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun. Läs mer på fev.se

Relaterade artiklar

Kontakta oss

Vill du ha mer information om våra tjänster eller boka ett besök på någon av våra siter? Skicka in dina kontaktuppgifter här så återkommer vi till dig med mer information. Välkommen till EcoDataCenter.